Rooibos “herbata” napój czerwonokrzewu Afrykańskiego.

Rooibos, ten napój rewelacyjnie wpływa na nasz organizm ale przede wszystkim cudownie smakuje.

Rooibos, w wielu krajach świata uznawana jest za ziołowe lekarstwo, a nie za zwykłą “herbatę”.

Dlatego w różnych regionach świata, różnie się ją pije.W Wielkiej Brytanii, koniecznie z mlekiem i cukrem, Afrykańczycy wybierają naturalną Rooibos.

Ale zacznijmy od początku…

iglaste listki 2-3 mm Ostrokrzewu Afrykańskiego

Przede wszystkiem Rooibos, jest to czerwonokrzew afrykański “aspalathus linearis” i swój początek miał w republice południowej Afryki w górach Rooiberge.

Te drobno pocięte iglaste listki czerwonokrzewu afrykańskiego można zalewać dużo razy, nie przeparza się, ale można oczywiście parzyć 3-5 minut ( a jeśli dłużej, jest poprostu mocniejsza).Ma przepiękny kolor i aromatyczny zapach.

Rooibos ma bardzo, ale to bardzo dużo pozytywnych właściwości dla zdrowia.Jest stosowana jako lekarstwo na ból głowy,bóle brzucha, bezsenność, astmę.

Nie zawiera kofeiny, więc może ją pić każdy bez względu na wiek, a także małe dzieci ( w tym niemowlęta, dlatego że pomaga pozbyć się kolek, wystarczy trochę naparu dodać do mleka i podać dziecku), kobiety w ciąży( pomaga złagodzić mdłości oraz zgagę), jak również matki karmiące piersią ( wzmaga laktacje).

Rooibos ma właściwości przeciwzapalne, zatrzymuje rozwój nowotworów, a przy tym działanie przeciwwirusowe, a niektóre badania wykazały na zmniejszenie substancji rakotwórczych ( czyli wspomoże mieć działanie przeciwrakowe).

Zawiera dużo witaminy C, wzmacnia odporność organizmu, poprawia nastrój ( zalecany dla osób z depresją),nawadnia bardzo organizm a przy tym orzeźwia, ma pozytywne działanie na układ trawienny, obniża ciśnienie, uspokoi serce.

Ten napar jest zalecany dla osób cierpiących na kamienie w nerkach dlatego że, nie zawiera kwasu szczawiowego który przyczynia się do jej powstawania, obniża poziom cukru we krwi ( przyczynia się głównie do równowagi cukru we krwi), poprawia odporność na insulinę dlatego jest polecany osobom z cukrzycą.

Rooibos zawiera dużą ilość minerałów:

Magnez, zapewnia zdrowy układ nerwowy, co sprawia że pomoże obniżyć poziom stresu, wapń potas i mangan gwarantują zdrowe mocne kości i zęby, a dodatkowy fluor pozytywnie je ochroni.

Cynk przyczynia się do prawidłowego metabolizmu ( wspomaga odchudzanie), chroni układ krążenia, wpływa na wzrost dobrego cholesterolu oraz hamuje poziom tego złego, właściwości naparu hamują powstawanie zmarszczek, odżywiają skórę oraz sprawiają że wygląda ona na świeżą i pełną blasku, przyswaja żelazo. Rooibos pita regularnie może uchronić przed Parkinsonem oraz Alzheimerem.

Napar położony bezpośrednio na skórę łagodzi trądzik, pryszcze, a także łuszczycę i egzemę a dodatkowo oparzenia słoneczne.

UWAGA

Rooibos ma tak silne działanie, że może zakłócić proces leczenia niektórych schorzeń w tym w czasie chemioterapii.

Napar Rooibosa

Rooibos jest nazywany napojem Wellness, dlatego że jest zdrowy dla duszy ( smakiem, aromatem) oraz dla ciała ( poprzez właściwości). Kubek naparu wypity przed snem pozwoli Ci zrelaksować się i lepiej zasnąć. Napój można posłodzić, dodać soku nie pobudzi więc można pić również wieczorem.

Mam nadzieję, że ten rewelacyjny napój, zagości w waszych kuchniach i będzie nie odmiennym pozytywnym odprężeniem po całym dniu aktywności. Dlaczego ? Dlatego, że przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *